maandag 8 november 2010

1 April!

Grappen zijn gewoon een onderdeel van de dag... Ze maken ons aan het lachen, of juist niet. Zo ook vandaag, wanneer er door een enthousiaste medeleerling op school werd gevraagd wat op de grond lag en kon schieten als de beste. Het antwoord luidde "Grind Eastwood". Hoewel het een ietwat flauw grapje was, kon ik mijn glimlach toch echt niet onderdrukken. Aangezien dit kleine verhaaltje verder geen verband kent met het eigenlijke onderwerp van vandaag zal ik mijn bruggetje maar gelijk gaan maken. Gisteren hebben muziekzenders MTV en TMF namelijk een paar van de beste grappen van het afgelopen jaar gemaakt... Dames en heren, de Europe Music Awards!



Om maar gelijk met een schokkend voorbeeld in huis te vallen, niemand minder dan Justin Bieber heeft de award voor beste mannelijke artiest gewonnen. Ik kan nu wel allemaal flauwe puberale grapjes gaan maken over dat Bieber eigenlijk nog helemaal geen man is, maar het is nu ook niet bepaald een geheim dat het tieneridooltje muzikaal gezien totaal niets voorsteld. Bovendien is MTV niet echt divers op het gebied van nominaties, vrijwel alleen het genre hip-hop is namelijk vertegenwoordigd. Daarbij komt ook nog eens kijken dat eigenijk geen een van de genomineerden de prijs verdient. Waardige kandidaten die bij zo even te binnen schieten zijn op dit moment Jónsi en Sufjan Stevens te binnen, en vooruit Jack Johnson mag wat mij betreft ook een graantje meepikken.
Maar als men dacht dat het daar ophield heeft het mis, want wanneer een band als Linkin Park de prijs voor beste live-act ontvangt en dat vervolgens later in de show geeneens waarmaakt weet je dat er iets niet pluis is. De tienermeisjes van MTV hebben blijkbaar nog nooit een echt goed concert meegemaakt. Hoe kan Linkin Park namelijk zo'n ding (overigens een godslelijke award) winnen als we nog bands als the Who, Radiohead, Porcupine Tree en Pearl Jam rond hebben lopen. Daarbij mag ik ons eigen Dewolff ook zeker niet vergeten, niet voor niets hebben ze ervoor gezorgd dat ik kippenvel kreeg bij één van hun vele live-improvisaties.
Ook het feit dat Ke$ha (dat dollarteken in de naam spreekt eigenlijk al boekdelen) aan de haal gaat met de prijs voor beste nieuwkomer is ronduit om je voor te schamen. Op twitter werd dan ook al terrecht opgemerkt: "What? Ke$ha won an EMA-award? For what? Best auto-tune?". Deze prijs had natuurlijk zonder twijfel naar the Temper Trap moeten gaan. Een geweldige band die zich laat kenmerken door enorm hoge zang en een catchy gitaargeluid, dat klinkt toch al een stuk beter dan die commerciële troep die we over een half jaar alweer vergeten zijn...
Natuurlijk kan ik zo wel uren doorgaan, maar wat heeft het eigenlijk voor zin? Het evenement loopt al van 1994 en door de jaren heen is er maar weinig verbetering in gekomen. Twee jaar terug leek ik echter toch echt mijn zin te krijgen. Niemand minder dan Paul McCarteny zou namelijk een zéér speciale prijs in ontvangst mogen nemen voor zijn bijzondere bijdragen aan de popmuziek. Allemaal leuk en aardig, en natuurlijk mooi om te zien dat de tienermeisjes als vanouds weer eens voor een Beatle uit hun dak gingen, maar wanneer in diezelfde show Britney Spears de prijs voor beste album van het jaar wint is voor mij de geloofwaardigheid er van af. Overigens, waar was die award dit jaar? Of mochten we die voor ons zelf bedenken zodat er toch nog een beetje gerechtigheid in die show zit? In dat geval is het mij een eer om zowel Midlake als Sleepy Sun naar voren te halen voor hun albums van dit jaar.
Alle gekheid weg! Het is gewoon tijd voor een oplossing! Laat de wereld nu eens zien wat het westelijk halfrond werkelijk voor moois te bieden heeft! Waarom ons ook nog beperken tot alleen het westen? Maak er gewoon een giga-groot evenement van, waar de beste muziekcritici van de gehele wereld om de tafel gaan zitten en de beste bands/artiesten van het afgelopen jaar eruit pikken. De show zal totaal anders worden en menigeen zal er van staan te kijken (inclusief mijzelf) wat er voor moois onder al dat commerciële geweld ligt. De mooiste dromen zullen helaas altijd bedrog blijven...

In de categorie "Best Male"
http://www.youtube.com/watch?v=bnCHT6F2BJc

In de categorie "Best Live-act"
http://www.youtube.com/watch?v=wjB1r77JljM (mooie sneer naar MTV in het intro)

In de categorie "Best New Artist"
http://www.youtube.com/watch?v=tZs0_r3ROjg

In de categorie "Best Album"
http://www.youtube.com/watch?v=xOrQoqDtwyg

2 opmerkingen:

  1. IK WORDT GENOEMD!!!!!!

    maar dude je had onze duizenden varianten ook moeten noemen.. of at least de hoogtepunten..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zou eindelijk weer eens naar de TV gaan kijken als ze zoiets zouden doen..
    De Secret Chiefs zullen uiteraard winnen voor de beste live-act. :P .. Geen woord wisselen met of naar het publiek toe. Publiek nauwelijks aankijken (leden zijn verhuld door zwarte pijen). Tussen elk nummer in stilte nieuwe gitaren pakken/stemmen etc. En alsnog een van de bruutste live shows ooit neer zetten. Bij de Secret Chiefs gaat het tenminste puur om muziek!

    BeantwoordenVerwijderen