maandag 10 januari 2011

De Moeilijke Tweede Plaat

Muziek uit de lage landen, bij het grote publiek vaak niets meer dan een aantal smartlappen en derde rangs volksliederen à la Brabant van Guus Meeuwis. Voor het echte werk moet de zelfrespecterende muziekliefhebber het toch vaak in de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Canada of enig ander land gaan zoeken. Toch kent men ook in dat kikkerlandje wat bands en artiesten die behoorlijk de moeite waard zijn en in sommige gevallen het niveau hun buitenlandse collega's kunnen evenaren al dan niet overtreffen. Enkele voorbeelden? Boudewijn de Groot, Focus, the New Earth Group, the New Cool Collective, Johan, Spinvis en El Pino and the Volenteers bijvoorbeeld. En vooruit ook de Staat en Voicst onstijgen het gemiddelde niveau van het Nederlandse lied. Natuurlijk mag ook Dewolff niet ontbreken, zij spelen immers de hoodrol in deze blog. Na een geweldige EP en een prachtige debuutplaat nodigen de drie Limburgse heren ons voor de derde maal uit om hun hersenspinsels te beluisteren.



Dat is natuurlijk altijd spannend, die tweede plaat. Critici zijn namelijk medogenloos, zelfs als ze lyrisch zijn over je nieuwste album. Probeer dat niveau maar eens te evenaren, het begrip moeilijke tweede plaat is namelijk niet voor niets in het leven geroepen. Ook Dewolff kreeg deze moeilijke taak voor hun kiezen, Strange Fruits and Undiscovered Plants was namelijk een juweeltje vol moderne klassiekers. Nouja, modern? Een parel als Birth of the Ninth Sun had zo'n veertig jaar geleden makkelijk door iemand als RogerWaters of Jim Morrison geschreven kunnen worden. Gek genoeg was dat juist de kracht van de nummers, we hadden allemaal al eens gehoord. Helemaal niet erg natuurlijk, de sixties worden nog steeds gezien als het meest toonaangevende tijdperk voor de popmuziek dus waarom zou het erg zijn dat die een kleine update krijgt?
Ondaks dat het de mannen van Dewolff een beetje in dank werd afgenomen zaten de recensies voor hun debuut vol lof. De moeilijke tweede plaat zou er dus hoe dan ook moeten komen. De vraag was alleen welke weg de band in zou gaan slaan. Naar de critici luisteren en met een Dewolff 2.0 aankomen? Of toch gewoon verder gaan met waar ze goed in zijn, epische songs maken met een dike sixties/seventies saus er overheen. In aanloop naar de verschijningsdatum van het album bleven de geruchten dan ook niet uit. Er zouden invloeden vanuit de Arabische muziek uit de kast worden getoverd. Een gerucht dat mij zeer gelukkig stemde, bands als Pink Floyd of the Secret Chiefs 3 zijn daar immers nooit slechter van geworden. Het tweede en derde gerucht baarde mij echter een beetje zorgen. De toetsen zouden namelijk ruimbaan moeten maken voor muren van gitaren, METALgitaren wel te verstaan. Tegelijkertijd liet de band via twitter weten dat het hammondorgel nooit zou verdwijnen! Niemand wist waar de waarheid lag behalve de jongens zelf.

Dat brengt ons bij vandaag, het langverwachte tweede album staat op luisterpaal en alle vragen zijn beantwoord. Met vrees voor een soort tweede rangs Porcupine Tree starte ik een plaat die na afloop mijn mening over de band zou gaan beïnvloeden. Het moment dat de eerste klanken van opener Diamonds mijn oren bereikten werd alles duidelijk. Dit was zeker Dewolff 2.0 maar dan wel met diezelfde heerlijke sixties/seventies sound als voorheen. De Limburgers klinken een stuk volwassener, ze experimenteren er stevig op los met nieuwe instrumenten als mellotrons en accordeons en bouwen hun nummers een stuk professioneler op. Waar op de vorige plaat nog wel eens het deja-vu gevoel wilde toeslaan, daar is op dit album ieder nummer uniek.  Toch wordt er, vooral op kant twee, nog wel eens terug gevallen op de oude formule maar dit kan worden gezien als een leuke terugblik op de afgelopen jaren van de band. Want laten we eerlijk zijn, met nummers als Diamonds, Everything/Everywhere, Love in C-minor, Higher Then the Sun, The Pistol en Poison kan je album al niet meer stuk. De kwaliteit van dit album hebben ze echter wel weer aan zichzelf te wijten, hoe moet het namelijk verder met de onmogelijke derde plaat?

Beluister hier het nieuwe album Orchards/Lupine op luisterpaal
http://3voor12.vpro.nl/speler/luisterpaal/44349719#luisterpaal.44349719

Geen opmerkingen:

Een reactie posten